EÚ podporila Švédsko v spore s Bieloruskom, Minsku pohrozila novými sankciami

10.08.2012 Celý región

Brusel 10. augusta (TASR) - Vlády krajín Európskej únie pohrozili dnes Bielorusku ďalšími sankciami a dohodli sa, že budú protestovať u jeho veľvyslancov po vyhostení švédskych diplomatov z Minska. Informoval o tom po dnešnom krízovom rokovaní k tejto záležitosti v Bruseli diplomat EÚ, Švéd Olof Skoog, ktorý im predsedal.

Vzťahy medzi Švédskom a Bieloruskom vyhrotila akcia švédskej firmy pre public relations, ktorá nechala v Bielorusku zhodiť z lietadla vyše 800 plyšových medvedíkov s výzvami na rešpektovanie ľudských práv, čím nahnevala autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka.

"Táto situácia nie je iba medzi Švédskom a Bieloruskom, vznikla v dôsledku rozhodnutia Bieloruska, ktoré ovplyvňuje vzťahy EÚ s Bieloruskom," zdôraznil dnes švédsky diplomat.

Predstavitelia 27 vlád EÚ sa dohodli, že odovzdajú "všetkým veľvyslancom Bieloruska v Európe v niekoľkých najbližších dňoch veľmi jasnú správu, v ktorej vyjadria v tejto veci solidaritu so Švédmi," uviedol Skoog. Okrem toho zvažujú obmedzenie "politických stykov" s Bieloruskom a zvýšenie pomoci prodemokratickým skupinám v krajine. "Veľmi pravdepodobne sa tak stane v októbri," dodal.

Minulý týždeň reagoval Lukašenko na akciu s plyšovými medvedíkmi vyhostením švédskeho veľvyslanca. V stredu pokračovať vyhostením štyroch zvyšných švédskych diplomatov.

Pri podobnej akcii vo februári voči Poľsku a predstaviteľom EÚ v Minsku reagovala únia odvolaním svojich veľvyslancov z Bieloruska, kam sa vrátili až v apríli.

Tentoraz sme o takomto kroku nehovorili, povedal reportérom po rokovaniach v Bruseli Skoog.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región